A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal ügyvédi megbízási szerződései

Az igénylés részben sikeres volt.

Tisztelt Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

1. Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, valamint ügyvéd/ügyvédek és ügyvédi iroda/irodák között, 2011. január 1-jétől jelen adatigénylés benyújtásáig létrejött tanácsadási és megbízási szerződések listáját.
Kérem, hogy a listában tüntessék fel
- a megbízott személy(ek)/szervezet(ek) kiválasztása folyamatának ismertetését,
- a megbízott személy(ek)/szervezet(ek) nyilvános adatait,
- a szerződések tárgyát,
- a szerződések jogcímét (vagyis mely jogszabályi rendelkezés tette lehetővé a szerződések megkötését),
- a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részéről ki és milyen indokolással döntött a szerződések megkötéséről,
- a szerződésekben kötelezettséget vállaló személyek nevét (a szerződéseket kik írták alá) és a szerződéskötések időpontját,
- az egyes szerződések hatálya mely időszakra terjedt ki,
- a szerződésekben megállapított díjak alapját (óradíj, napidíj, átalánydíj vagy egyéb) és összegét,
- a szerződések alapján a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megfizetett díjak összegét,
- a díjak milyen elszámolás alapján és mikor kerültek kifizetésre.
2. Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és a Dr. Balogh Ádám Ügyvédi Iroda (4024 Debrecen, Iparkamara u. 2. II/8.) között létrejött megbízási szerződés(eke)t, amely(ek) alapján a nevezett ügyvédi iroda a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt folyamatban volt 1.M.56/2014. és 1.M.57/2014. számú munkaügyi perekben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal perbeli képviseletét ellátta.
Amennyiben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal nem kifejezetten a fentiekben hivatkozott eljárásokra, hanem a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal perbeli képviseletének ellátására nézve általában létesített megbízási szerződés(eke)t/keretmegállapodás(oka)t, amely(ek) alapján a konkrét perekben a képviseleti feladatokat a Dr. Balogh Ádám Ügyvédi Iroda ellátta, kérem, ez(eke)t a megbízási szerződés(eke)t/keretmegállapodás(oka)t szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni. Kérem továbbá, hogy szíveskedjen a fentiekben hivatkozott számú perekre vonatkozóan a Dr. Balogh Ádám Ügyvédi Iroda képviselőjével keletkezett valamennyi elszámolásra irányuló dokumentumot is megküldeni.
3. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a törzshivatalán belül – a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött, jogi feladatok ellátására vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban – hány fő jogászt és jogtanácsost foglalkoztatott kormánytisztviselőként, valamint szíveskedjen tájékoztatni az ezen kormánytisztviselők részére, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött, jogi feladatok ellátására vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban kifizetett illetmény összegéről.
4. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal állományán belül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinél hány fő jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőt foglalkoztatott, valamint arról, hogy részükre a jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban mekkora összegű illetmény került kifizetésre.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) bekezdése szerint adatigénylésem során a szkennelés költségén kívüli költségek megtéríttetésére nincs mód. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatok szkenneléséért költségtérítés megállapítására kerül sor. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot és a szkennelés költségét.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2015. május 18.

Üdvözlettel:

Dr. Tóth József

HBMKH Jogi és Perképviseleti Osztály,

1 Melléklet

Tisztelt Dr. Tóth József!

 

Mellékelten megküldöm a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal tájékoztatását.

 

Tisztelettel:

 

 

Dr. Szabolcsi Nóra

osztályvezető

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal

Jogi és Koordinációs Főosztály

Jogi és Perképviseleti Osztály

4024 Debrecen, Piac u. 54.

Tel.:06-52/504-168, 06-70/456-09-38

E-mail: [1][email address], [email address]

 

 

 

idézett részek megjelenítése

HBMKH Jogi és Koordinációs Főosztály,

5 Melléklet

HBMKH Jogi és Koordinációs Főosztály,

7 Melléklet

Tisztelt Vasas Lászlóné dr. Főigazgató Asszony!

A 2015. május 18. napján előterjesztett közérdekű adatigénylésre 2015. június 17. napján közölt tájékoztatása nem tartalmazza az alábbi információkat:

1. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megbízott és a tájékoztatásában feltüntetett ügyvédi irodák kiválasztása folyamatának ismertetését;
2. Az ügyvédi megbízási szerződések megkötését lehetővé tevő konkrét jogszabályi rendelkezés megjelölését;
A tájékoztatásában foglaltakra tekintettel felhívom szíves figyelmét arra, hogy az Ön által hivatkozott, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény nem tartalmaz rendelkezést a kormányhivatalok működésére vonatkozóan, a kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát tartalmazó miniszteri utasítások pedig nem minősülnek jogszabálynak, így a Ptk. , a Pp. és az SZMSZ rendelkezései nem alapozzák meg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött megbízási szerződések jogszerűségét, valamint az Ön által megjelölt bírósági ítéletek – melyekben szintén nem kerültek rögzítésre a bíróság állásfoglalásának jogszerűségét igazoló jogszabályi rendelkezések – nem pótolják az ügyvédi megbízási szerződések megkötését lehetővé tevő jogszabályhelyek megjelölését.
3. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részéről ki és milyen indokolással döntött a megbízási szerződések megkötéséről;
4. A megbízási díjak milyen elszámolás (számlák, teljesítésigazolások, stb.) alapján kerültek kifizetésre;
5. A Dr. Balogh Ádám Ügyvédi Iroda képviselőjével keletkezett, valamennyi elszámolásra irányuló dokumentumokat (számlák, teljesítésigazolások, stb.);
6. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal állományán belül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinél foglalkoztatott jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselők számát, valamint a jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban részükre kifizetett illetmény összegét.
Felhívom a figyelmét arra, hogy adatigénylésem valamennyi, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal állományán belül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinél foglalkoztatott jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőre, illetve a részükre kifizetett illetményre vonatkozik, és nem csak az Ön által megadott jogi és perképviseleti feladatokat ellátó kormánytisztviselőkre és illetményükre.

A fentiekben foglaltakra tekintettel – amennyiben a közérdekű adatigénylésemben megjelölt valamennyi adat haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül nem kerül megküldésre – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 52. §-a alapján panasszal fordulok a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé.

Kelt: Debrecen, 2015. június 18.

Tisztelettel:
Dr. Tóth József

HBMKH Jogi és Koordinációs Főosztály,

1 Melléklet

Tisztelt Vasas Lászlóné dr. Főigazgató Asszony!

Továbbra is fenntartom álláspontomat, mely szerint a 2015. május 18. napján előterjesztett közérdekű adatigénylésre 2015. június 17. napján közölt tájékoztatása nem tartalmazza a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megbízott és a tájékoztatásában feltüntetett ügyvédi irodák kiválasztása folyamatának ismertetését; az ügyvédi megbízási szerződések megkötését lehetővé tevő konkrét jogszabályi rendelkezés megjelölését; a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részéről ki és milyen indokolással döntött a megbízási szerződések megkötéséről; a megbízási díjak milyen elszámolás (számlák, teljesítésigazolások, stb.) alapján kerültek kifizetésre; a Dr. Balogh Ádám Ügyvédi Iroda képviselőjével keletkezett, valamennyi elszámolásra irányuló dokumentumokat (számlák, teljesítésigazolások, stb.); valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által megkötött jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal állományán belül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinél foglalkoztatott jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselők számát, valamint a jogi tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződésekkel érintett időszakban részükre kifizetett illetmény összegét.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 3. §-ának 5. pontja szerint közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat.

Tekintettel arra, hogy a fentiekben felsorolt információk az Infotv. 3. §-ának 5. pontja alapján közérdekű adatnak minősülnek, és figyelembe véve, hogy ezen közérdekű adatok megismerését nem teszi lehetővé számomra, a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban bekövetkezett jogsérelem miatt az Infotv. 52. §-ának (1) bekezdése alapján panasszal fordulok a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé.

Kelt: Debrecen, 2015. június 22.

Tisztelettel:
Dr. Tóth József