Témák

Kapcsolat

Ha kérdésére itt a súgótémák között nem talált választ, vagy valamit közölni szeretne velünk a weboldallal kapcsolatosan, lépjen velünk kapcsolatba.

Mi ez?

Mire való a KiMitTud weboldal? #
A KiMitTud weboldal ahhoz nyújt segítséget, hogy bárki információkhoz juthasson Magyarország minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szervéről, intézményéről (ezeket nevezzük itt a weboldalon összefoglaló néven adatgazdáknak), amely az állam működtetésében részt vesz vagy közpénzt költ.
Hogyan működik a weboldal? #
Ki kell választania azt az adatgazdát, amelyiktől információt kíván kérni, majd röviden le kell írnia, hogy pontosan mit szeretne tudni. Kérdését ezután továbbítjuk az adott adatgazdához. A választ automatikusan megjelenítjük itt a weboldalon, hogy azt ön és bárki más is elolvashassa.
Miért vesződjek ezzel? #
Az állampolgárok - köztük Ön is - adót fizetnek, az állam pedig különböző feladatokra költi el a befolyó közpénzt. Csupa olyan célra, amely mindnyájunk életét érinti - az egészségügytől a nemzetvédelemig, az oktatástól a közszolgáltatásokig. Az állam bizonyos feladatokat jól végez, míg másokat nem. Minél többet tudunk az állam működéséről és a közpénzek felhasználásáról, javaslatainkkal annál inkább elő tudjuk segíteni ezt a munkát, illetve annál jobban tudjuk értékelni a feladatok sikeres végrehajtását.
Miért vesződjön az adatgazda a válaszadással? #
Amellett, hogy a közpénzekkel való elszámolás hitelesebbé teszi az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézményeket, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény kötelezi is őket a válaszadásra. A válasznak vagy tartalmaznia kell a kért információt, vagy indokolni kell, hogy a kért információ miért nem adható ki.
Ki üzemelteti a KiMitTud weboldalt? #
A kimittud.atlatszo.hu weboldal üzemeltetője az atlatszo.hu. Az eredeti szoftvert az alaveteli.org fejlesztői készítették. A magyar lokalizáció az atlatszo.hu projektje, elindítását az Open Society Institute támogatta.
Hogyan értesülhetek a KiMitTud weboldallal kapcsolatos hírekről? #
Blogunk a kimittud.atlatszo.hu/blog/, míg a twitter oldalunk a twitter.com/Ki_Mit_Tud címen érhető el.

A súgóban részletesen olvashat még