dr. Tóth Judit Lenke

Tisztelt Emberi Erőforrások Minisztériuma!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

1. Milyen jogcímen, mennyi pénzt kapnak a különböző oktatási-nevelési feladatot ellátó intézmények (állami, egyházi, alapítványi és magán iskola, óvoda és bölcsőde) az SNI tanulók finanszírozására, tételes elszámolással, közérthetően és egyes intézménytípusokra lebontva. Tehát az sem elégséges, ha összesítve kapjuk meg az adatokat, vagy, hogy ha százalékos arányban határozzák meg a költségvetésből erre fordított összeget. Tulajdonképpen az lenne az ideális, ha magát a finanszírozási modellt egy darab állami, egy magán, egy alapítványi valamint egy egyházi iskolán keresztül mutatnák be.
Magára az SNI tanulóra lebontva szeretnék kapni egy értéket, hogy pontosan mennyit költ rá az állam, külön a fenti intézményekre specifikáltan. Mennyit szán az állam egy SNI-s tanuló nevelésére, oktatására, ha állami iskolába, magán iskolába, egyházi vagy alapítványi iskolába jár?

2. Nyolc Pont projekt megvalósulási program és elszámolás, pályázati dokumentáció. Nyolc Pont projekt pénzügyi megvalósulásáról, az elszámolásról, tételesen mit mire fordítottak az átláthatóság és transzparencia tükrében.

3. Döntést megelőző igényfelmérés, tanulmány, annak minden melléklete és dokumentációja, kifejezetten az alábbi kérdések tükrében.
Milyen szakmai kritériumok alapján kerültek a befogadó oktatási intézmények kiválasztásra? Mi alapján döntöttek, hogy az Alapító okirathoz kötést követően, mely iskola láthat el SNI és BTMN tanulókat?
A rendelkezésre álló dokumentáció, mely alapján döntés született, hogy területileg hány befogadó intézményt kell minimum kijelölni, hogy az adott régióban, településen, területen megfelelő számú intézmény kerüljön kijelölésre.
A döntést megelőző évek SNI-s és BTMN gyermekek létszámának statisztikai adatai területi bontásban, annak alakulása egészen napjainkig.
Azoknak az intézményeknek a listáját, akik befogadók, milyen arányban és hány főt oktatnak integráltan 2013-napjainkig?

Mi a törvényi garancia, hogy legyen elegendő iskolai férőhely az SNI tanulóknak egy adott kerületben? Mi az a minimum létszámkeret, amit a törvény területi szinten garantál, hogy az SNI gyermekek szüleinek szabad iskolaválasztását ne korlátozzák és minden gyermek lakóhelyéhez közel kerüljön be egy oktatási intézménybe?

4. Ellátatlan helyszíni gyógypedagógia fejlesztések óraszáma, ellátatlan gyermekek aránya az egyes intézményekben.

Az utazó gyógypedagógia hálózat során ellátatlan gyermekek aránya, ellátatlan órák száma, a kiírt fejlesztésekhez viszonyítva hány óra fejlesztést kap egy adott tanuló intézményekre lebontva.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2016. május 25.

Üdvözlettel:
Dr. Tóth Judit Lenke

Közadat (EMMI), Emberi Erőforrások Minisztériuma

11 Melléklet

kizárólag elektronikus úton kézbesítve
31180-1/2016/JISZOC

Tisztelt Címzett!

Közérdekű adatigénylésére mellékelten meg küldöm az EMMI válaszát.

Üdvözlettel:
Dr. Bozsics Mirtill

idézett részek megjelenítése