Közérdekű adatigénylés ügyészi törvényességi felügyeleti eljárásokról a bv. intézetekben lefolytatott távmeghallgatások vonatkozásában

Az igénylés részben sikeres volt.

Magyar Helsinki Bizottság

Tisztelt Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztály!

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) a Leuveni Egyetem által koordinált, és az Európai Bizottság által támogatott EU Just Project 101056667 - DigiRights Digitalisation of defence rights in criminal proceedings – DigiRights „A védelemhez való jog digitalizálása a büntetőeljárásban” című projektben vesz részt. Ennek keretein belül az MHB többek között egy olyan kutatást készít, amely a hatékony védelemhez való jog érvényesülését vizsgálja a büntetőeljárások során alkalmazott telekommunikációs eszközök használatakor. Ezért az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján az alábbi adatigénylést terjesztem elő.

1. Kérem szíves tájékoztatását arról, hogy a büntetés-végrehajtási tevékenység tekintetében gyakorolt törvényességi felügyelet ellátása során 2021, 2022 és 2023-ban indult-e olyan ügyészi törvényességi felügyeleti eljárás, amely a büntetés-végrehajtási intézetek vagy intézmények távmeghallgatások bonyolításával kapcsolatos gyakorlatát érintette? Ha igen, kérem, küldje meg részemre, hogy pontosan milyen jellegű jogsértéssel kapcsolatban és milyen intézkedéssel élt az ügyész.

2. Továbbá kérem, hogy amennyiben volt valamilyen átfogó vizsgálat a távmeghallgatások és/vagy a szállítások országos gyakorlatával kapcsolatban az elmúlt 5 évben, azt küldje meg számomra.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton, lehetőség szerint Excel táblázatos mellékletként szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.

Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalra töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha a felmerült költség mértéke meghaladja a kormányrendeletben meghatározott, költségtérítésként megállapítható legalacsonyabb összeget, azzal, hogy az így meghatározott költségtérítés összege ekkor sem haladhatja meg a kormányrendeletben meghatározott legmagasabb összeget. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, ha a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, és dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt 2023. július 3.

Üdvözlettel:
Magyar Helsinki Bizottság

MKLU WebSite info, Legfőbb Ügyészség

Legfőbb Ügyészség Igazgatási Önálló Osztálya tájékoztatja, hogy a [FOI #22751 email] címről küldött "Közérdekűadat igénylés - Közérdekű adatigénylés ügyészi törvényességi felügyeleti eljárásokról a bv. intézetekben lefolytatott távmeghallgatások vonatkozásában" tárgy megjelölésű e-mailje az Ügyészség elektronikus levelező rendszerébe 2023.07.03. 21:13:58 -kor megérkezett.

Adatvédelmi és Biztonsági Osztály, Legfőbb Ügyészség

1 Melléklet