A pejoratív „ZSIDÓZÁS” mentesíti-e a kereskedőt a törvényi garanciális kötelezettség alól?

Az igénylést már régen meg kellett volna válaszolni. A vonatkozó jogszabály értelmében a(z) Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársainak már ki kellett volna adniuk a kért adatokat. (részletek). Panaszt nyújthat be a következő időpontig: belső felülvizsgálat kérése .

tárgy: ÖFFENTLICHE ANFRAGE / NYILVÁNOS közérdekű adatigénylés: A pejoratív „ZSIDÓZÁS” mentesíti-e a kereskedőt a törvényi garanciális kötelezettség alól?

címzett:
dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter úr, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

tájékoztatásul:
Miniszterelnökség
Heisler András úr, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke
Radnóti Zoltán rabbi úr
panaszolt német anyavállalat és panaszolt magyar cég

Tisztelt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter úr! Tisztelt, törvényes eljárásra törvényileg köteles jogász kollega!
Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

2017. augusztus elején kértem Önöktől, hogy – törvényi kötelességükkel összhangban, hatáskörükben - szíveskedjenek arról gondoskodni, hogy Magyarországon magáncég zsidózással egybekötött világvégével fenyegetőzéssel - jogellenesen - ne károsíthasson meg ügyfelet, jelen ügyben sem. Azóta továbbra sem oldódott meg az ügy, pedig a törvényi határidő régóta lejárt. Ezért továbbra is várom törvényes ügyintézésüket. Köszönöm.

Törvényes ügyintézésükben bízva, ami törvényi kötelezettségük és megköszönve az Átlátszónak a nyilvánosságot, - összhangban az Infotv. 3. § 5. pontjával- a szakmai tevékenységükre vonatkozó NYILVÁNOS közérdekű adatigényléssel segítem a törvényes ügyintézést. A megkeresést – a törvény szerint – 15 napon belül kötelesek törvényesen, érdemben megválaszolni. Köszönöm a segítségüket.

Kérdéseim:
1. A pejoratív „zsidózás” (pl. az ügyfél dölyfös zsidóként történő megnevezése) mentesíti-e a kereskedőt a törvényi garanciális kötelezettség alól? Igen? Nem? Jogállami válasz: NEM!
2. Esetleges igen válaszuk esetén pejoratív „zsidózás” milyen jogforrás alapján mentesíti a kereskedőt a törvényi garanciális kötelezettség alól?
3. Mit tesz a fogyasztóvédelmi hatóság, hogy pejoratív „zsidózás” ne mentesíthesse a kereskedőt – a gyakorlatban sem! - a törvényi garanciális kötelezettség alól?

Az előzmény iratokból ismeretes Önök számára, hogy Magyarországon ma olyan súlyos a helyzet, hogy egy német cég magyar leányvállalatának ügyvezetője szerint egyáltalán nem problematikus, ha a törvényben biztosított garanciaigény miatt – a törvényileg kötelező garancia teljesítése helyett – jogellenesen zsidóznak, jogellenesen büntetőeljárással és a világvégével fenyegetőznek.
- A panaszolt kft. ügyvezetőjének 1 évnyi, rendkívül nehézkes ügyintézés után annyi az álláspontja, hogy az ügyfél vigye vissza az egyébként nehezen szállítható gépet, hogy a hibás alkatrész(eke)t kicseréljék.
- Csakhogy egy év eltelt, teljesen megrendült a bizalmunk a cégben, szeretnénk velük lezárni az üzleti kapcsolatot. Nem tudjuk felvállalni, hogy a jövőben esetleg újra elromló alkatrész(ek) miatt újból inzultusnak, hosszas, nehézkes ügyintézésnek legyünk kitéve. A garanciális igény – a törvény szerint – a vevő kíméletével kell biztosítani és jogunk van elállni a szerződéstől.

Az Európai Parlamentnek az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló 2017. június 1-i állásfoglalása (2017/2692(RSP)) felhívja a tagállamokat, hogy nevezzenek ki az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó koordinátorokat. Kérem továbbá panaszom továbbítását a koordinátorhoz is. Köszönöm.

Radnóti Zoltán rabbi nemrégiben alábbi értékes gondolatokat tette közzé:
„Mit tanít a Talmud? … Elfelejtjük, pedig jó volna, ha mindig a fejünkben lenne, hogy csak akkor vagyunk igazán nemzet, ha “minden magyar felelős minden másik magyarért”. Zsidókért, rácokért, svábokért. Felelősnek lenni azt jelenti, hogy személyként, individuumként tekintek a másikra, és nem tehertételként és nem is erőforrásként. Amikor meglátom felebarátomon Isten egyedi ujjlenyomatát, és ránézve boldogan élem meg a felfedezés örömét, és a zsidó filozófia egyik alapvetését, miszerint minden ember azért született erre a világra, mert Isten úgy döntött, hogy a világnak szüksége van őrá, és a világ nem is tudna fennmaradni nélküle. Felelősnek lenni azt is jelenti, hogy nem „az”-nak kezelem a Másikat, hanem Te-nek, ahogy Martin Buber zsidó filozófus írja. Felelősségvállalás nélkül nincs politika, nincs közösség, nincs nemzet, nincs magyarság, nincs zsidóság. És nincs szeretet sem – sem Istenszeretet, sem emberszeretet. Adjon nekünk erőt a Fennvaló vagy a történelmi felelősség (ki miben hisz) az egymás iránti felelősség felismerésére és felvállalására.” (http://24.hu/poszt-itt/2017/09/10/radnot...)

Hasonló gondolatokat osztott meg Sachs rabbi is:
How we can face the future without fear, together – „ … when we move from the politics of me to the politics of all of us together, we rediscover those beautiful, counterintuitive truths: that a nation is strong when it cares for the weak, that it becomes rich when it cares for the poor, it becomes invulnerable when it cares about the vulnerable. That is what makes great nations.” (https://www.ted.com/talks/rabbi_lord_jon...)

Továbbá Heisler András úr, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke - a magyar és az izraeli miniszterelnök együttes jelenlétében - rámutatott, hogy „mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” felíratok. (http://www.mazsihisz.hu/2017/07/19/heisl...)

Így fentiekkel és törvényeinkkel is összhangban nagyon fontos „nemzeti ügy”, hogy pejoratív „zsidózással” ne lehessen törvényi kötelességek alól mentesülni, pl. jelen ügyben is köteles legyen a kereskedő teljesíteni a törvényi kötelességét.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős első alelnöke kiemelte: „Europe is going through a period of crisis and turmoil, which is challenging the very values on which it was built. It is challenging the very fabric of European society and therefore the very fabric of European cooperation. The rise of antisemitism, the rise of Islamophobia, each in their own way are SYMPTOMS. … Never has our societies' capacity for openness, for tolerance, for inclusion been more tested than it is today.” (Opening remarks of First Vice-President Frans Timmermans at the First Annual Colloquium on Fundamental Rights - http://europa.eu/rapid/press-release_SPE...)

Vera Jourova biztos asszony hangsúlyozta: „All who took part in the Colloquium highlighted that LAWS ON PAPER ARE NOT ENOUGH. It is urgent to improve investigation and prosecution of hate crimes, RAISE THE AWARENESS OF HATE CRIME VICTIMS AND PROVIDE THEM WITH THE NECESSARY SUPPORT.” (Speech by Commissioner Věra Jourová at the Launch of the EU High Level Group on Combating Racism, Xenophobia and other forms of intolerance - http://europa.eu/rapid/press-release_SPE...)

Köztudomású, hogy Magyarországot nevezte EURÓPA LEGANTISZEMITÁBB ORSZÁGÁNAK Ron Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke az Observerben. (http://observer.com/2016/07/world-jewish..., http://hvg.hu/itthon/20160719_mazsihisz_...)

Köztudomású továbbá, hogy Magyarország a gyakorlatban gyakran NEM JOGÁLLAM, pl. a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Freedom House kutatásai alapján. (http://jog.tk.mta.hu/a-magyar-jogrendsze..., http://24.hu/belfold/2017/04/04/freedom-..., https://freedomhouse.org/sites/default/f...)

Jelen esetben is a kereskedő azt érzi, hogy a gyakorlatban nem köteles teljesíteni törvényi garanciális kötelezettségeit, ezek alól pejoratív zsidózással – jogellenesen - mentesül.

Ám– jogállamban, törvényeink szerint – ezt egy cég nem engedheti meg magának, különösen nem egy német kötődésű cég.

A német kancellár fellép az antiszemitizmus ellen. A közönyről ANGELA MERKEL is kifejtette az álláspontját. Antisemitismus beginnt schon mit GLEICHGÜLTIGKEIT. Er mag vordergründig AUF EINZELNE ZIELEN, am Ende aber trifft er uns alle. Er ist ein Angriff auf die gesamte Gesellschaft. Denn die Gesellschaft verliert ihre Menschlichkeit. Der Kampf gegen Antisemitismus ist daher vorrangige Pflicht eines demokratisch-freiheitlichen Staates. Er muss sich seine Grundlagen bewahren. (Rede von Bundeskanzlerin Merkel anlässlich der Verleihung des Lord-Jakobovits-Preises - https://www.bundeskanzlerin.de/ContentAr...)

Továbbá Miniszterelnök úr (az Önök főnöke) – kezdetektől – köztudomású nyilatkozataiban ZÉRÓ TOLERANCIÁT KÖVETEL MEG AZ ANTISZEMITIZMUS TEKINTETÉBEN. (Pl. 2013-ból: http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/66853..., 2017. 07. 21-én: http://www.hirado.hu/2017/07/21/orban-ze...)

Továbbra is kérem mind a céget, mind a fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy – törvényi kötelességükkel összhangban – biztosítsák a törvényi garanciális igények teljesülését. Ennek esetleges elmaradása esetén – a zsidóság szervezeteinek egyidejű tájékoztatásával/bevonásával, törvényes jogérvényesítésül – szükséges német, uniós és egyéb nemzetközi törvényes fórumokon tematizálni, hogy ma Magyarországon a gyakorlatban olyan súlyos a helyzet, hogy már a mindennapokban is, pl. egy nagyon egyszerű garanciális ügyben pejoratív zsidózással jogellenesen mentesül a kereskedő a törvényi kötelezettségei alól.

Segítségüket, amely törvényi kötelességük, megköszönöm.

Valamennyi észrevétel ismeretlen tettes(ek) ellen irányul.

2017. 09. 21. dr. Hidasi Edit

NFM - Ügyfélszolgálat (noreply), Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

1 Attachment

Tisztelt Címzett!

Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Ügyfélszolgálati Információs Irodája részére megküldött levelét, köszönettel megkaptuk.

Üdvözlettel,

NFM Ügyfélszolgálati Információs Iroda

Ezt az üzenetet a rendszer automatikusan generálta. Kérem, ne válaszoljon rá.

idézett részek megjelenítése

NFM Kommunikáció, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

1 Attachment

 

Tisztelt Hidasi Edit!

 

 

Közérdekű adatkérésével kapcsolatban kérem, fogadja mellékelten csatolt
válaszlevelünket.

 

 

 

Üdvözlettel:

 

 

 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály

 

 

idézett részek megjelenítése