Tartás címén levont, de csak napokkal később kifizetett munkabérek haszna

Az igénylés részben sikeres volt.

Tisztelt Készenléti Rendőrség!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen havi bontásban tájékoztatni arról, hogy

1. 2015. június 01-től 2016. június 30-ig a köztisztviselők, illetve a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak, folyamatos munkaviszony alapján megállapított illetménye melyik napon került kifizetésre/átutalásra a T. Kifizetőnél !

2. 2015. június 01-től 2016. június 30-ig terjedő időben, a köztisztviselők és hivatásos állományú tagjainak illetményéből levont tartási kötelezettségeket melyik napon teljesítették a jogosultak részére,

3. a Kttv. 146. § (3) bekezdése, illetve a Hszt. 163.§ (1) bekezdése alapján tárgyhó 5. napjáig kifizetett illetményből, az említett körben hány jogosult javára történt illetményből levonás, és milyen összegű bértömeg nem került így tárgyhó 5. napjáig kifizetésre,

4. a levont, de senkinek ki nem fizetett bértömeg hol tárolódott a kifizetéséig, illetőleg miként, kinek a javára és ki által került kamatoztatásra, használatra, forgatásra, vagy gyümölcsöztetésre,

5. milyen összegű kamatgazdagodásra tett szert a T. Készenléti Rendőrség a bérek egy részének ki nem fizetésével/visszatartásával,

6. milyen törvényi előírás teszi lehetővé a T. Kifizetőnek, hogy a köztisztviselők, illetve a hivatásos állományú tagok bérének egy (a tartásra kötelezően fordítandó) részét a Kttv. 146.§ (3) illetve (5) bekezdésében, avagy a Hszt. 163.§ (1) bekezdésében foglaltak megsértésével, a törvényi határidőt követően, saját számláján tartsa további akár 5 napig is (pusztán arra hivatkozással, hogy bírói ítélet alapján nem a munkavállaló kezéhez kell kifizetnie).

Válaszában foglaltakhoz szíves figyelmébe ajánlom a MÁK
http://kimittud.atlatszo.hu/request/tart...
linken elérhető közérdekű adatigénylésre adott válaszát.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2016. július 6.

Üdvözlettel:

Dr Ivanics Éva

Gábor Poldauf, Készenléti Rendőrség

1 Melléklet

Tisztelettel:

dr. Poldauf Gábor
jogi előadó
Készenléti Rendőrség Hivatal
Jogi- és Koordinációs Osztály
BM: 06-1-432-7300/26-597

Tisztelt Gábor Poldauf!

A megküldött táblázatot köszönettel nyugtáztam.

Az elutasítással és az elutasítás indokaival nem értek egyet, tekintve, hogy a közszféra dolgozóinak bére közpénz (gazdálkodási adat), így az a kérdés, hogy vajon a levont közpénz mekkora volumenű, és hol tartózkodik, ki hasznosítja, vagy ki tárolja azt, ezért közérdekű adat.

Úgyszint közérdekű adat a közfeladatot ellátó szerv közpénz felhasználásával kapcsolatos jogszabályi háttere is, így a levont, és ki nem fizetett munkabér visszatartására vonatkozó jogszabályi felhatalmazás megjelölése nem tekinthető jogi állásfoglalás kérésének. De ez az én álláspontom csupán.

Nem értek egyet továbbá azzal sem, hogy a megtagadással szemben kizárólag a bírósághoz fordulhatnék, ezért én inkább az Info.tv. 52.§ (1) bekezdésében foglalt lehetőséggel kívánok élni, tekintve, hogy az adatigénylő és adatkezelő közötti álláspont-különbség elsődlegesen az Info.tv. szakmai értelmezésében áll, így a Hatóság bevonása még peres eljárás esetén is -nagy valószínűséggel- szükségessé válik. Különösen fontos ez egy demokratikus ország közszférájának átláthatóságát érintő kérdésben, a nemzetközi megítélés szempontjából is.

Üdvözlettel:

Dr Ivanics Éva