Hatósági eljárás idejének és kivizsgálás menetének rendje

Az igénylés sikeres volt.

Tisztelt Igazságügyi Minisztérium!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a szakértői névjegyzék törlésének kivizsgálásához szükséges eljárás menetét és az alábbi kérdésekre való válaszokat.

Panasszal élek az XX-IFFO/1972/34/2017-es Igazságügyi Minisztériumi állásfoglalással és az elindító bejelentéseimmel kapcsolatban. 2017. februárjában bejelentést tettem és csatoltam a bizonyítékokat, hogy Dr. Agárdi Tamás nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel. Ezt az interneten az EEKH (és jogutódja az AEEK) közhiteles honlapján azonnal leellenőrizhető. Tehát mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a szakértő tudtában volt annak, hogy nem felel meg a törvényi előírásoknak a bejelentés időpontjában.

1. A hatályos jogszabályok (2004. évi CXL. törvény) szerint mennyi idő áll rendelkezésre egy bejelentés kivizsgálására?

2. Az ügyem kivizsgálásakor megszegték-e a 2004. évi CXL. törvény előírásait?
a. pártatlan kivizsgálás (alaptalanul hónapokig késlekedtek, megvárták, amíg a szakértő megszerzi az engedélyét)
b. nem jártak el ésszerű határidőn belül (8 hónap után kaptam állásfoglalást),
c. többszörösen túllépték a határidőt,
d. nem döntöttek 8 napon belül,
e. érdemben nem tájékoztattak
f. nem tájékoztattak a törvényben előírt módon a határidő meghosszabbításáról?

3. 2017 februárjában tettem bejelentést és az akkori állapot kivizsgálását kértem az akkori hatályos jogszabályok alapján. Tiltja-e az Alaptörvény a visszaható hatályt?
a. Ha nem felel meg a törvényi előírásoknak egy szakértő, akkor a később megszerzett irat/végzettség felülírja-e és igazolja-e visszamenőlegesen a törvénynek való meg felelését?

4. Bejelentést az akkor hatályos tények és jogszabályok alapján kell-e kivizsgálni a 2010. évi CXXX. törvény 15. § (1) alapján?

5. 2016. évi XXIX. az igazságügyi szakértőkről szóló törvény alapján ’ (13. § (1)) az igazságügyi szakértőt törölni KELL a névjegyzékből, ha ’ (b) a névjegyzékbe való felvétel feltételei ’ ’ utóbb MEGSZŰNTEK ’ ?

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2017. december 10.

Üdvözlettel:

dr. Jasztrab Szilárd százados

IFFO (IM), Igazságügyi Minisztérium

1 Melléklet

Tisztelt Dr. Jasztrab Szilárd Jácint Úr!

 

Lángné dr. Süle Anett főosztályvezető asszony megbízásából mellékelve
küldöm tájékoztatásunkat.

 

Üdvözlettel:

 

Sáfrán Anikó

titkársági asszisztens

 

Igazságügyi Minisztérium

Igazságügyi Felügyeleti Főosztály

Kossuth tér 2-4.

Telefon  +36 (1) 896-3068

Fax         +36 (1) 795-0507

 

idézett részek megjelenítése