Tárolóvágányra vitt utasok (2019) – belső vizsgálatok

Az igénylést elutasította a(z) Magyar Államvasutak Zrt..

Tisztelt MÁV Magyar Államvasutak Zrt.!

2019. 06. 14-én, illetve 2019. 09. 10-én is egy-egy utasokkal teli szerelvényt toltak ki a Budapest-Nyugati pályaudvar tárolóvágányaira.

A fenti eseményekkel kapcsolatban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre...
• az MTI-vel 2019. 06. 15-én 'Belső vizsgálatot indít és feljelentést tesz a MÁV-Start a monori vonat ügyében' címmel közölt hírükben bejelentett, illetve
• az RTL Híradó 2019. 09. 11. esti adásaiban az előző napi incidenssel foglalkozó 'Babakocsit tolt a sínek közt' című riportban említett
...belső vizsgálatok és meghallgatások megindításával, lefolytatásával és lezárásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot, beleértve a vizsgálatok teljes eredményét is.

Továbbá, kérem, küldjék meg részemre eseményenkénti és fejenkénti részletezéssel, hogy a kártérítést vagy visszatérítést kapott utasok mekkora pénzösszegben részesültek.

Továbbá, kérem, küldjék meg részemre az MTI-vel 2019. 06. 15-én közölt hírükben említett feljelentés valamennyi nyilvános anyagát is, beleértve az ügymenet során hozott legutóbbi határozatot.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni. Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.hu weboldalon töltse fel.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kelt: 2023. október 27.

Üdvözlettel:
Gyöngyösi Máté

MÁV Zrt. közadat, Magyar Államvasutak Zrt.

Tisztelt Adatigénylő!

A tárgyban beérkezett megkeresésével kapcsolatban, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. § (3) bekezdése alapján, kérjük szíveskedjen pontosítani az adatigénylése tárgyát, tekintettel arra hogy, az Ön által megjelölt információk alapján nem tudjuk beazonosítani az igényelt adatokat.

Tisztelettel:
MÁV Zrt.

idézett részek megjelenítése

Tisztelt MÁV Magyar Államvasutak Zrt.!

Az alábbiakban pontosítom közérdekűadatigénylésem tárgyát, azaz annak 2–6. bekezdését:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Első rész:

2019. 06. 14-én Budapest-Nyugati pályaudvaron a 2786 számú S50-es személyvonat utasokkal teli szerelvényét a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. alkalmazottjai kitolták az egyik vonatfogadó vágányról egy nem vonatfogadó vágányra (tároló- vagy egyéb vágányra). A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatósága ezzel kapcsolatban az MTI-vel 2019. 06. 15-én 'Belső vizsgálatot indít és feljelentést tesz a MÁV-Start a monori vonat ügyében' címmel közölt egy hírt, melynek szöveget a következő volt:

"Budapest, 2019. június 15., szombat (MTI) - Belső vizsgálatot indít és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tesz a MÁV-Start a pénteken kimaradt és több utassal tárolóvágányra húzott monori vonat ügyében az eset mielőbbi tisztázására, és kártérítést nyújt az érintetteknek - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.

A közleményben felidézték: péntek délután a menetrend szerint 17.38-kor Monorra induló, S50-es jelzésű járat mozdonyvezetője röviddel az indulási idő előtt a Nyugati pályaudvaron jelentette, hogy a mozdony műszaki hibája miatt a vonat nem fog tudni közlekedni. A vasúttársaság üzemirányítása úgy döntött, hogy a nagyobb késések elkerülése érdekében ezt a monori járatot lemondja. Hozzátették, hogy ezek után az utasokat leszállították, a Nyugati pályaudvar utastájékoztató kijelzőire kiírták, hogy a vonat nem indul. A hangosbemondón többször felhívták az utasok figyelmét arra, hogy szálljanak át a 17. vágányon álló szerelvényre, az lesz a következő induló járat Monor felé.

Mint írták, az utasok leszállása után a szerelvényt az állomás tolatómozdonyával kihúzták egy távolabbi tárolóvágányra. Később a MÁVDIREKT-et felhívta egy a személykocsiban maradt utas, aki elmondta, hogy többen is a vonaton vannak. A pályaudvar ügyeletese a helyszínre küldte a biztonsági őrség munkatársait, hogy kísérjék vissza az utasokat a peronokhoz a mintegy 200 méterre lévő tárolóvágánytól.

A vasúttársaság belső vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy az indulásra váró vonaton megfelelően tájékoztatták-e az utasokat a járat lemondásáról és a kivontatás megkezdésekor meggyőződtek-e a személykocsik kiürítéséről.

A MÁV-START emellett kártérítést nyújt azoknak az utasoknak, akik péntek délután a Nyugati pályaudvarról nem tudtak elutazni a 2786-os számú monori személyvonattal."

(Mindez a https://archiv1988tol.mti.hu/Pages/HirSe... linken visszakereshető.)

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre az ebben a hírben bejelentett belső vizsgálat és az azzal kapcsolatos meghallgatások során keletkezett, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. tevékenységét és munkavállalóit érintő valamennyi dokumentumot.

Második rész:

2019. 09. 10-én Budapest-Nyugati pályaudvaron szintén egy utasokkal teli szerelvényt toltak ki a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. alkalmazottjai az egyik vonatfogadó vágányról egy nem vonatfogadó vágányra (tároló- vagy egyéb vágányra). Az RTL Híradó 2019. 09. 11-én a következőképp számolt be az esetről:

"Bemondó: Volt, aki a 9 hónapos gyermekét tolta a babakocsiban a sínek között, hogy visszajusson a vasútállomásra. Csaknem 50 emberrel a fedélzetén tárolóvágányra toltak egy vonatot kedd reggel a Nyugati pályaudvaron. Egy szemtanú az mondta az RTL Híradónak, nem tudták miért áll a vonat, végül megelégelték a hosszú várakozást és visszasétáltak az állomásra. A MÁV-nál elismerték, hogy hibáztak. Három hónapja ugyanitt szintén mellékvágányra vittek egy vonatnyi embert.

Riporter: Nem az utazás örömeit megörökítendő fotózott a vonatból az egyik utas. Hanem azért, mert már hosszú percek óta állt a szerelvény. A vonat végül nem mozdult, az utasok viszont igen. Megunták az ácsorgást, ezért visszagyalogoltak az állomásra. A Monor felé közlekedő járat a Nyugati pályaudvarról indult kedd [azaz 2019. 09. 10.] reggel, de csak eddig, az állomás egyik félreeső részéig jutott. Az RTL híradónak nyilatkozó utas azt mondta, senkitől, semmilyen tájékoztatást sem kaptak, hogy miért álltak már hosszú ideje. Végül egyre többen kezdtek leszállni a vonatról.

Utas: Mi is leszálltunk a vonatról, majd láttuk, hogy a csoport, akik a vonaton ülnek, elindul vissza a Nyugati pályaudvarra síneken, bazalt köveken, gazon keresztül és egy negyedórát gyalogoltunk vissza.

Riporter: Az utas szerint ekkor valószínűleg már a MÁV-nál is észrevették, hogy a mintegy 50 embernek semmi keresnivalója nem lenne a tárolóvágányokon, mert láthatósági mellényes vasutasok jelentek meg, akik segítettek a visszajutásban.

Utas: Mindenki nagyon ki volt akadva. Én még a nyugodtabb természetű emberek közé tartozom, de azt az anyukát, aki a babakocsit tolta a körülbelül 9 hónapos kisfiával a síneken, a köveken, vagy azokat az embereket, akiknek szigorúbb a munkahelye és mögöttem jöttek és egyfolytában szidták a MÁV-ot, azoknak a helyzetével is tudok azonosulni.

Riporter: A MÁV-nál elismerték, hogy hibáztak, és elnézést kérnek a történtekért.

Biber Anett, MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság, szóvivő: Az érintett vonat kapcsán téves utastájékoztatási információk jelentek meg és hangzottak el az állomáson, ezért szálltak fel erre a vonatra, amely tulajdonképpen nem közlekedett vonatként, csak egy szerelvény volt és tárolóvágányra húzták ki.

Riporter: Vagyis egy olyan vonatról mondta a hangosbemondó és írta a tájékoztató tábla, hogy Monorra megy, amit éppen kiállítottak a forgalomból. A MÁV- nál már meghallgatták az érintett vasutasokat. A vasúttársaság szerint több kollégájuk is hibázott, amelynek munkajogi következményei lesznek.

Riporter a helyszínen: A nem mindennapi eset nem példanélküli. 3 hónapja ugyancsak tárolóvágányra vittek egy vonatnyi embert, szintén itt a Nyugati pályaudvaron. Az utasok akkor 1 kilométerről gyalogoltak vissza az állomásra. Bíró László, RTL Híradó, Budapest."

(A riport elérhető a https://embed.rtl.hu/embed/1411339 linken. A riport a Híradó aznap 18 órás kiadásában szerepelt először, amely elérhető a https://nava.hu/id/3560617/ linken.)

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre az ebben a riportban említett, a fentebb írt, 2019. 09. 10-ei esettel kapcsolatos meghallgatások és – ha volt – belső vizsgálat során keletkezett, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. tevékenységét és munkavállalóit érintő valamennyi dokumentumot.

Adatigénylésem további bekezdéseit, kérem, tekintsék változatlannak.

Üdvözlettel:
Gyöngyösi Máté

Tisztelt MÁV Magyar Államvasutak Zrt.!

A 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdése alapján Önöknek legkésőbb 2023. december 5-éig választ kellett volna adniuk a pontosított adatigénylésemre.

Kérem, haladéktalanul küldjék meg az igénylésemre adott válaszukat!

Kelt: 2023. december 17.

Üdvözlettel:
Gyöngyösi Máté

MÁV Zrt. közadat, Magyar Államvasutak Zrt.

Tisztelt Adatigénylő!

Hivatkozással a lent megjelölt adatigénylésében foglaltakra, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: „Infotv.”) 29. § alapján szíves tájékoztatására jelezzük az alábbiakat.

Adatigénylése „első részének” vizsgálata során megállapításra került, hogy az Ön által megjelölt eseményhez kapcsolódó dokumentumok olyan belső munkaanyagok, amelyek megismerésére az arra felhatalmazott személyeken kívül más nem jogosult.

A munkaanyag a döntés megalapozását szolgáló adat olyan speciális változata, amely esetében érvényesül az Infotv. 27. § (5) bekezdésében meghatározott nyilvánosság korlátozásának szabálya.

Az Alkotmánybíróság a 34/1994. (VI. 24.) AB határozatában utalt arra, hogy az aktanyilvánosság általában nem vonatkozik az ún. munkadokumentumokra. „A belső használatra szánt munkaanyagok, emlékeztetők, tervezetek, vázlatok, javaslatok, a szervezeten belül váltott levelek, általában a döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozatala jelentősen hátráltathatja a köztisztviselőket feladataik teljesítésében, rendszerint mentesek a nyilvánosság alól. Éppenséggel garanciális intézménye a köztisztviselői munka színvonalának és hatékonyságának, hogy a köztisztviselők döntéselőkészítése szabadon, informálisan és a nyilvánosság nyomásától mentesen folyik. Ezért az aktanyilvánosság a közbülső munkaanyagokra nem, hanem csak a végeredményre vonatkozik.”

Az Alkotmánybíróság fenti határozata – a vonatkozó joggyakorlat alapján – a közfeladatot ellátó szervekre is, így Társaságunkra is irányadó, ezért Önnek nem áll módunkban kiadni a vonatkozó munkaanyagokat.

Az Infotv. 27. § (6) bekezdése alapján döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény - az (5) bekezdésben meghatározott időtartamon belül - a döntés meghozatalát követően akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.

Az Infotv. 27. § (6) bekezdése és az Alkotmánybíróság 34/1994. (VI. 24.) AB határozatában foglaltakra figyelemmel a kért adatok nem ismerhetőek meg, figyelemmel arra, hogy a belső vizsgálati dokumentumok kiadása a MÁV Zrt. feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.

Adatigénylése „második részével” kapcsolatban szíves tájékoztatására jelezzük, hogy az Infotv. 3. § 5. pontja értelmében „közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret”.

A fentiek alapján szíves tájékoztatására közöljük, hogy adatigénylésének ezen része olyan információk megismerésére irányul, amelyekkel kapcsolatban a MÁV Zrt.-nél közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem keletkezett.

Tájékoztatjuk, hogy az Infotv. 31. § és 52. § rendelkezései szerint van lehetősége az adatszolgáltatással kapcsolatban jogorvoslattal élni.

Tisztelettel:
MÁV Zrt.

idézett részek megjelenítése