Nem tudjuk, hogy az adatgazda válasza tartalmazza-e a kért információt – amennyiben ön Szabolcs János, kérjük, jelentkezzen be, és értékelje a megkapott adatokat.

megtartandó zöldfelületi és faállomány területrészek Fenyves-Parkvárosban

We're waiting for Szabolcs János to read a recent response and update the status.

Tisztelt Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

A Kiemelt térségi terv (BATrT) 5. §-a szerint a Városias települési térségben és a hagyományosan vidéki települési térségben új beépítésre szánt területen a lakóterület, illetve vegyes terület növelésével egyidejűleg a területnövekmény legkevesebb 5%-ának megfelelő kiterjedésű, legalább 50%-ában a beépítésre szánt területtel kapcsolatban lévő zöldterületet kell kijelölni. Kr-4 és Z-1 jelű övezetek a közigazgatási határtól mért 150 m-es távolságon belüli részei megtartandó zöldfelületi és faállomány jellel jelölt területrésze. - Kr-4 és Z-1 jelű övezetek zöme az országos ökológiai hálózat puffer területbe tartozik. - Esztergályos, Fényező, Földmunkás utcákkal és a vízmű területtel határos részek mentén fasor telepítése szükséges.
Természetvédelmi értékei viszonylag kis területre korlátozódnak és szórtan helyezkednek el a terület különböző részein. Ezek részben spontán fásult területfoltok, az értékesebb állományok a terület száraz – karsztos voltát jelző cseres és molyhos tölgyes foltok, másutt kevésbé értékes gyomfák, cserjék. A nagyrészt gyepfelülettel fedett területrészen magas a ruderális fajok aránya, a kisebb, védett fajok élőhelyéül is szolgáló karsztgyep foltok leromlottak, környezetük erősen gazosodott. A terület a nemzeti park igazgatóság (DINPI) nyilvántartásában nem szerepel, védettség alatt nem áll, „természeti területnek” nem minősül. Ezt a besorolást – a terület állapotán túl az is indokolja, hogy a közvetlen környezetében – pl. a kapcsolódó volt sóskúti külterületeken – a hasonló adottságú területek sokkal érétkesebb természeti állapotban maradtak fenn /ezek OÖH magterületéhez és Natura2000 hálózathoz tartozó területek/. A területet - erősen degradált általános állapota ellenére – rendelkezik saját természeti értékekkel is (védett fajok élőhelye, természetközeli erdőtársulás) és az OÖH legkülső, pufferterületi övezete érinti, elsősorban nem önértékei, hanem inkább a vele határos értékesebb természeti területek (Sóskút – Törökbálinti fennsík fent említett Natura2000 és OÖH magterületei) szomszédsága miatt.

Fenyves-Parkvárosban a fentiekben előírt elemek közül nem valósult meg semmi, a terület nem épült be a hatályos tervi elhatározásoknak megfelelően. Fenyves-Parkváros területén jelenleg folyamatosan környezetszennyező - zajjal, porral, és a még megmaradt természetes zöldfelület és állatállomány teljes kipusztításával járó tevékenység folyik.
A fenyves-parkvárosi folyamatos beépítések miatt nem a zöldfelületi ellátottság, hanem annak megszűnése miatt ma már az élhetetlenség szintje okoz mindennapi problémát.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre annak a konkrét megvalósított intézkedésnek a másolati példányát, mellyel Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat a nyílt (murvával, térkővel, betonnal) fedett fenyves-parkvárosi területek visszaszorítását, és helyette fás, cserjés köz- és magánterületek gyarapodását irányozzák elő.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2024. július 29.

Üdvözlettel:

Szabolcs János

dr. Czira Csilla, Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal

1 Melléklet

Tisztelt Szabolcs János!

Ezúton továbbítom Polgármester Úr válaszlevelét a 2024. július 29. napján érkezett közérdekű adatigénylése tárgyában.

Üdvözlettel,
Lászkáné dr. Czira Csilla
jogi előadó

2030 Érd, Alsó utca 1-3.
Telefon: +36 23 522 300
E-mail:⁠ czira.csilla@⁠erd⁠.⁠hu
Mobil: +36 70 374 6350
Web: erd.hu

Kérjük, az elektronikusan küldött dokumentumainkat csak szükség esetén nyomtassa ki!

Jelen elektronikus küldemény bizalmas és/vagy jogilag védett információkat tartalmazhat, és kizárólag a címzettnek szól. Ha Ön nem az üzenet címzettje, úgy kérjük, hogy haladéktalanul értesítse erről az üzenet küldőjét és törölje az üzenetet, valamint annak összes csatolt mellékletét. Ha nem Ön az üzenet címzettje, tilos a küldemény továbbítása, másolása, jogosulatlan felhasználása, terjesztése vagy a tartalmával való visszaélés.

idézett részek megjelenítése

Nem tudjuk, hogy az adatgazda válasza tartalmazza-e a kért információt – amennyiben ön Szabolcs János, kérjük, jelentkezzen be, és értékelje a megkapott adatokat.