Tisztelt Országos Epidemiológiai Központ!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

az OEK-n belül működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban és/vagy az OEK-ban a 2014. év során elvégzett ebola-szűrővizsgálatok számát, valamint azok eredményeit heti (ennek hiányában havi) bontásban.

Kérem szíveskedjék a kimutatásban feltüntetni, hogy a fenti vizsgálatok közül mennyit kért/kezdeményezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) bekezdése szerint adatigénylésem során a szkennelés költségén kívüli költségek megtéríttetésére nincs mód. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatok szkenneléséért költségtérítés megállapítására kerül sor. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot és a szkennelés költségét.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2014. augusztus 12.

Üdvözlettel:

Buruzs István

OEK főigazgatóság, Országos Epidemiológiai Központ

Tisztelt Buruzs István!

Az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011.évi CXII. törvény felhívásával kért adatigénylésével kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adja az Országos Epidemiológiai Központ:

Az Országos Epidemiológiai Központ, s azon belül működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium nem végez Ebola vírusra vonatkozóan szűrővizsgálatot. Ennek az az oka, hogy tünetmentes emberből nem lehet kimutatni az Ebola-vírust.

Ebola vírus fertőzésre utaló tünetek esetén a beteget azonnal az Egyesített Szent István és Szent László kórházba kell szállítani, és a diagnosztikus vizsgálatot az Országos Epidemiológiai Központ végezné. Magyarországon még Ebola-vírus fertőzésre gyanús beteg nem volt.

Az előzőekben írtak alapján a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem kért/ kezdeményezett Ebola vírus fertőzés esetére nézve szűrővizsgálatot Központunkban.

Üdvözlettel: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos helyett Dr. Takács Mária főigazgató-helyettes

idézett részek megjelenítése