Ez a közérdekűadat-igénylés csatolmányának HTML formátumú változata 'Hatásvizsgálat - Közigazgatási eljárások egyfokúsítása'.

Date: Mon, 13 Dec 2021 18:36:31 +0000
Subject: Internal review of Közérdekű adatigénylés - Hatásvizsgálat - Közigazgatási eljárások egyfokúsítása - Igazságügyi Minisztérium
From: "Kis Krisztián Péter" <[email cím]>
To: "KözAdat Közérdekű adat igénylések IM adatgazdánál" <[IM kérő e-mail]>

Tisztelt Igazságügyi Minisztérium!

2021. november 4-én közérdekű adatigényléssel fordultam az Igazságügy Minisztériumhoz, mint adatgazdához, az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Ejhet.) előzetes hatásvizsgálati lapjának és esetleges mellékleteinek a megismerése tárgyában.

A Minisztérium november 19-én kelt levelében tájékoztatott arról, hogy a megismerni kívánt adat nem áll rendelkezésére.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabályok közigazgatási előkészítésekor előzetes hatásvizsgálat lefolytatása kötelező. Az előzetes és utólagos hatásvizsgálatról szóló 12/2016. (IV.29.) MvM rendelet 7. § (1) bekezdése és a 2. § (1) bek. 5. pontja alapján az előzetes hatásvizsgálat lefolytatásáért és a folyamat végén a hatásvizsgálati lap kitöltéséért (elkészítéséért) az előterjesztő miniszter a felelős.

Az Ejhet.-ről szóló T/8016 sz. törvényjavaslatot a kormány az igazságügyminiszter útján terjesztette az Országgyűlés elé (ld. https://www.parlament.hu/web/guest/iromanyok-lekerdezese?p_p_id=hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_auth=GQk3fmhT&_hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_irom.irom_adat%3Fp_ckl%3D41%26p_izon%3D8016).

Mindezekből következően az Igazságügyminisztériumnak jogszabályi kötelezettsége volt az előzetes hatásvizsgálati lap kiállítása.

Kérem, hogy ezekre figyelemmel a T. Cím rendeljen el belső felülvizsgálatot, ugyanis abban az esetben, ha az általam kért adat valóban nem áll rendelkezésre, akkor az adatgazda törvénysértést követett el. Amennyiben viszont az általam megismerni kívánt adat a Minisztérium rendelkezésére áll, figyelmeztetem Önt, hogy, mint hivatalos személyt feljelentési kötelezettség terheli a Btk. 220. § szerinti tényállás megvalósulásának gyanúja miatt.

Kérem, hogy válaszlevelében mindenképpen tájékoztasson a belső felülvizsgálat eredményéről és szükség esetén küldje meg részemre az általam már kért Ejhet. előzetes hatásvizsgálati lapot.

Felszólítom továbbá, hogy azonnal pótolja be a törvényi kötelezettségét és a részemre előző emailben elküldött levél aláíróját olvashatóan tüntesse fel, ugyanis a közigazgatási hatáskör gyakorlóját és kiadmányozóját azonosíthatóan kell feltüntetni, nem egy firkantást odatenni.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2021. december 13.

Üdvözlettel:

Kis Krisztián Péter



-------------------------------------------------------------------
Ezt az e-mailcímet használja, amikor erre az igénylésre válaszol:
[email cím]

Jognyilatkozat: Ezt az üzenetet és az ön válaszát is közzétesszük az interneten. Az adatvédelemre és szerzői jogokra vonatkozó politikánk:
http://kimittud.atlatszo.hu/help/officers

Amennyiben megkeresésekre válaszoló munkatársként hasznosnak találta ezt a szolgáltatást, kérje meg szervezete webmesterét, hogy helyezzen el a honlapunkra mutató hivatkozást közérdekű adatokat tartalmazó weboldalán.

-------------------------------------------------------------------