Nem tudjuk, hogy az adatgazda válasza tartalmazza-e a kért információt – amennyiben ön Alexin Zoltán, kérjük, jelentkezzen be, és értékelje a megkapott adatokat.

Egészségügyi adatok igénylésével kapcsolatos levelezés

We're waiting for Alexin Zoltán to read a recent response and update the status.

Tisztelt Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

a NEAK-hoz érkezett, egészségügyi adatigénylésekkel kapcsolatos levelek és a küldött válaszlevelek másolatát 2019. január 1. és 2021. június 30. közötti időintervallumban. Kérem mindazon levelek másolatát, amelyekben tételes egészségügyi adatokat igényeltek a háziorvosi jelentések adatállományából, a vénynyilvántartásból vagy a járó- és fekvőbeteg ellátások nyilvántartásából. Azonban nem kívánom megismerni az összesített (éves, havi stb. aggregált) adatok kérésével kapcsolatos, illetve az Eüak. 23. § (1) bekezdése alapján történt adatkérésékkel kapcsolatos levelezést.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni.
Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésem teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenő adatok megadását az adatkezelő NAIH állásfoglalás szerint nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2021. július 8.

Üdvözlettel:
Alexin Zoltán

Adatvédelem - NEAK, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK

3 Melléklet

Tisztelettel:

 

Kiss Zsolt főigazgató megbízásából

 

 

[1]oeplogoDr. Szomolányi Borbála

az adatvédelmi és koordinációs főosztály főosztályvezetői

feladatait ellátó főosztályvezető

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Adatvédelmi és Koordinációs Főosztály

1139 Budapest, Váci út 73/a

Telefon: 06-1-298-24-24; fax: 06-1-298-24-23

e-mail: [2][OEP request email]

 

 

 

 

idézett részek megjelenítése

Tisztelt Adatvédelem - NEAK!

Ez év július 8-án közérdekű adatkéréssel fordultam Önökhöz, amelyben kértem "a NEAK-hoz érkezett, egészségügyi adatigénylésekkel kapcsolatos levelek és a küldött válaszlevelek másolatát 2019. január 1. és 2021. június 30. közötti időintervallumban. Kérem mindazon levelek másolatát, amelyekben tételes egészségügyi adatokat igényeltek a háziorvosi jelentések adatállományából, a vénynyilvántartásból vagy a járó- és fekvőbeteg ellátások nyilvántartásából. Azonban nem kívánom megismerni az összesített (éves, havi stb. aggregált) adatok kérésével kapcsolatos, illetve az Eüak. 23. § (1) bekezdése alapján történt adatkérésékkel kapcsolatos levelezést."

A napokban kaptam meg az elutasító választ. Az indok az volt, hogy a NEAK nem köteles extra adatkezelést végezni azért, hogy a kérésemre megküldje a választ. (A leveleket el kellett volna olvasni, és eldönteni, hogy annak a másolatát kértem-e vagy sem.) Ezért szeretném a kérésemet olyan módon megváltoztatni, hogy ne legyen szükség erre az extra adatkezelésre. Azaz kérem az összes olyan

"a NEAK-hoz érkezett, egészségügyi adatigénylésekkel kapcsolatos levelek és a küldött válaszlevelek másolatát 2019. január 1. és 2021. június 30. közötti időintervallumban. Kérem mindazon levelek másolatát, amelyekben egészségügyi adatokat igényeltek a háziorvosi jelentések adatállományából, a vénynyilvántartásból vagy a járó- és fekvőbeteg ellátások nyilvántartásából. Nem kívánom megismerni azokat a leveleket, amely nem tekinthetők közérdekű adatnak, mert pl. a halottvizsgálatot végző orvos, rendőrség, nyomozóhatóság vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok kértek adatokat."

Szeged, 2021. július 31.

Üdvözlettel:
Alexin Zoltán

Adatvédelem - NEAK, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK

1 Melléklet

Tisztelettel:

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Adatvédelmi és Koordinációs Főosztály

 

idézett részek megjelenítése

Tisztelt Adatvédelem - NEAK!

A NEAK-hoz közérdekű adatkéréssel fordultam 2021. lúlius 31-én, amelyre augusztus 16-án kaptam választ. A kérésem azt volt, hogy:

"Kérem a NEAK-hoz érkezett, egészségügyi adatigénylésekkel kapcsolatos levelek és a küldött válaszlevelek másolatát 2019. január 1. és 2021. június 30. közötti időintervallumban. Kérem mindazon levelek másolatát, amelyekben egészségügyi adatokat igényeltek a háziorvosi jelentések adatállományából, a vénynyilvántartásból vagy a járó- és fekvőbeteg ellátások nyilvántartásából. Nem kívánom megismerni azokat a leveleket, amely nem tekinthetők közérdekű adatnak, mert pl. a halottvizsgálatot végző orvos, rendőrség, nyomozóhatóság vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok kértek adatokat."
---------------------
Erre a azt a választ kaptam, hogy a NEAK az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér üzemeltetőjétől nem igényelt
adatokat, nem folytatott erre irányuló levelezést az igényében megjelölt időszakban.

Attól tartok, hogy a levelemet teljesen félreértették, ugyanis abban az szerepelt, hogy a NEAK-hoz érkezett, adatigénylést tartalmazó levelek másolatát kérem. Egyetlen szóval sem utaltam arra, hogy az EESZT üzemeltetője számára küldött levelekről lett volna szó. Mint kiderült a NEAK csatlakozásra kötelezett adatkezelő, ezért nem kell neki adatokat igényelnie, mert eleve van hozzáférése azokhoz. Kérem a válaszukat vizsgálják felül, és a NEAK-hoz (intézményektől, kutatóktól, állampolgároktól stb.) érkezett adatigényléseket tartalmazó levelek másolatát szíveskedjenek elküldeni vagy feltölteni a https://kimittud.atlatszo.hu weboldara.

Üdvözlettel:
Alexin Zoltán

Adatvédelem - NEAK, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK

1 Melléklet

Tisztelettel:

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Adatvédelmi és Koordinációs Főosztály

 

idézett részek megjelenítése

Nem tudjuk, hogy az adatgazda válasza tartalmazza-e a kért információt – amennyiben ön Alexin Zoltán, kérjük, jelentkezzen be, és értékelje a megkapott adatokat.