Testkamerák használatára, rendőrök képzésére vonatkozó adatok

Az igénylést már régen meg kellett volna válaszolni. A vonatkozó jogszabály értelmében a(z) Országos Rendőr-főkapitányság munkatársainak már ki kellett volna adniuk a kért adatokat. (részletek). Panaszt nyújthat be a következő időpontig: belső felülvizsgálat kérése .

Magyar Helsinki Bizottság

Tisztelt Országos Rendőr-főkapitányság!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Adatigénylésemet az Európa Tanács CM/Notes/1451/H46-16. számú feljegyzésében és a magyar kormány által az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága részére a DH-DD(2023)1296 sz. alatt benyújtott dokumentumban foglalt információk vonatkozásában, azok pontosítása érdekében szeretném előterjeszteni.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre az alábbiakat.

1. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy a rendőrség rendelkezésére álló 308 darab beüzemelt testkamera közül a rendőrség egyes szervezeti egységeinél hány darab van használatban.

2. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy milyen jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz vagy más szabály alapján döntenek arról, hogy a rendőrség egyes szervezeti egységeit hány testkamerával szerelik fel.

3. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy miképpen értékelik a testkamerák használatának eredményességét, milyen területen volt eredményes a használatuk, a rendőrség mely tevékenységét támogatja, hány esetben használták a kamerák felvételeit büntető-, szabálysértési és fegyelmi eljárásban. Kérem, amennyiben készült országos vagy általános értékelés, tanulmány vagy hasonló dokumentum a testkamerák használatáról, azt küldjék el a részemre.

4. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy darabonként mennyibe került a testkamerák beszerzése, illetve mennyibe kerül azok üzemben tartása. Kérem, a testkamerák megvásárlásáról és üzemeltetéséről, javításáról, karban tartásáról, stb. szóló szerződést küldjék el a részemre.

5. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy 15/2022. ORFK utasítás kiadása óta készült-e a testkamerák használatára vonatkozó jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz vagy más szabály, és ezt szíveskedjen elküldeni a számomra.

Az Európa Tanács CM/Notes/1451/H46-16. számú feljegyzésének 3. pontja szerint 2022. októberében során a Miniszteri Bizottság budapesti látogatása során a magyar kormány képviselői tájékoztatást nyújtottak a járőrök és az alacsonyabb beosztású rendőrök számára szervezett képzésekről, továbbá a kormány képviselői tájékoztatást nyújtottak egy új tantervről, amely a témában releváns képzéseket tartalmaz. A magyar kormány által az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága részére a DH-DD(2023)1296 sz. alatt benyújtott dokumentum 4.1. alfejezetében is hivatkozott e képzésekre.

6. Kérem, adja ki a részemre a fenti nevesített dokumentumokban hivatkozott, 2022. január 1-től és az adatszolgáltatás időpontja között alacsonyabb beosztású rendőrök és járőrök számára tartott képzések, továbbképzések tematikáját, amelyek a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód megelőzésével kapcsolatos ismereteket adtak át.

7. Kérem, küldje el továbbá az előbbiek szerint megtartott előadások anyagát, az azon résztvevő rendőrök számát, beosztását, feladatkörét, a képzés időtartamát, illetve adjon tájékoztatást arról, hogy a képzéseket jelenléti vagy online formában tartották.

A magyar kormány által az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága részére a DH-DD(2023)1296 sz. alatt benyújtott dokumentum 57. pontjában szerepel a kamerával rögzített kihallgatások száma a Robotzsaru adatbázisa alapján.

8. Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy 2022. január 1. és az adatszolgáltatás közötti időpontban évenként összesen hány rendőrségi terhelti és tanúkénti kihallgatás történt.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a [email address] e-mail címére megküldeni. Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2024. augusztus 27.

Üdvözlettel:
Magyar Helsinki Bizottság

ORFK Hivatal, Országos Rendőr-főkapitányság

1 Melléklet

  • Attachment

    mHi hosszabb t sr l t j koztat s Helsinki Bizotts g 20240911 signed.pdf

    566K Download View as HTML

Tisztelt Címzett!
A(z) Adatvédelmi Osztály a mellékelt küldeményt továbbította az Ön részére.

Az elektronikus levél és a hozzá kapcsolódó fájl(ok) kizárólag a Címzettnek szólnak és a bennük foglalt információk bizalmas, jogilag is védett információt tartalmazhatnak. Amennyiben valamely hiba folytán Ön nem címzettje ennek a levélnek vagy azt sérülten kapta meg, kérjük, semmisítse meg és erről értesítse az üzenet küldőjét a kapcsolódó fájlban található elérhetőségek valamelyikén. Az elektronikus levél és a hozzá kapcsolódó fájl(ok) engedély nélküli felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala tilos.

Kérem, hogy erre az üzenetre ne válaszoljon!